Axa liniara, banda automatizata, deservire intre doua posturi

 

Indrumator: Prof. Dehelean Ovidiu, Marcu Marius
Școala : Colegiul Naţional „Inochentie Micu Clain” Blaj
Sponsor: SC Profile Riz SRL

Realizatori: elevi ai clasei a IX -a B

realizator proiect

Victor Marcu

Alessandro Aldea

Obiectiv: Realizarea unui utilaj, banda automatizata. Utilajul asteapta depunerea unui obiect pe suport. Cand detecteaza existenta obiectului, acesta il muta in pozitia noua si asteapta ridicarea obiectului de pe suport. Cand detecteaza lipsa obiectului, revine in pozitia initiala si asteapta urmatorul obiect.

Aplicatie practica: banda transportoare automatizata, transporta un obiect intre doua posturi de lucru, la o fabrica care realizeaza articole in productie de serie.

Descriere: Automatizare in procesul de productie, controlata cu ajutorul unei placi programabile, de dezvoltare,   arduino. Este realizat cu o axa liniara, compusa din sina si sanie, ghidaje cu bile. Structura de rezistenta este confectionata din teava patrata. Se folosesc imbinari sudate si imbinari demontabile, cu surub.  Actionarea se realizeaza cu un motor pas cu pas. Pentru transmiterea precisa a miscarii este folosita o curea dintata. Detectarea obiectului se face cu ajutorul unui limitator. Se va folosi un al doilea limitator pentru detectarea pozitiei de origine, zero, pentru axa liniara. Alimentarea se face cu curent continuu cu tensiunea de 12 V. Programarea placii se face in limbajul C++.

Parti proiect:

  • mecanica
  • electrica
  • electronica
  • informatica

Realizarea proiectului:

Etapa IComponenta mecanica.

S-a realizat cadrul din teava patrata, s-au facut gaurile si filetele necesare. Au fost sudate componentele. Asa arata cadrul pregatit pentru vopsire.

S-a facut pe strung un dispozitiv pentru intindere curea, compus din rola si ax de sustinere. Rola intinzatoare s-a confectionat din bronz, iar axul de sustinere, din otel. Pozitionarea rolei se face cu sigurante, care se fixeaza in canale facute pe ax.

Pe sania de la ghidajul cu bile este necesara o placa, placa de care vom prinde cureaua si pe care va fi depus obiectul care trebuie deplasat. Am hotarat sa fie facuta din plexiglas, cu grosimea de 5 mm. S-a proiectat  placa de baza cu ajutorul programului CorelDRAW, apoi a fost decupata pe un CNC laser.  Dupa vopsirea cadrului metalic, s-a trecut la asamblarea componentelor.

Am montat doua limitatoare, unul pentru citire limita axa si unul pentru citire prezenta obiect de transportat. Am lipit cabluri si mufe pentru motor si limitatori.

Partea mecanica pentru axa liniara este terminata.

Etapa II – Componenta electrica si electronica

Am ales o cutie standard tip panou electric, in care sa montam componentele necesare. Pentru alimentarea cu curent electric, folosim o sursa de computer PC. Actionarea motorului o facem cu un driver pentru motoare pas cu pas. Creierul va fi o placa Arduino pe care o programam in limbajul C++. Montam componentele in cutie.

Pe cutie montam doua mufe cu cinci pini, mufe mama. In aceste mufe vor intra mufele tata ale axei liniare. Am facut gauri in cutie, am lipit fire pe mufe si am montat mufele pe cutie.

Facem legaturile necesare. Configuram driverul pentru motorul pas cu pas, intensitatea si numarul de pasi pe rotatie.

 

Am terminat si partea electronica.

Etapa III – Compenenta informatica

Incepem programarea.

 

Baghete polistiren    Stucatura polistiren

Lasă un răspuns