Virusi in calculatorul personal.

Cum ajung virusii in calculatorul nostru, de ce trebuie sa ne ferim si cum sa ne protejam. Infractorii cibernetici sunt foarte ingeniosi, permanent in cautare de noi metode de raspandire a virusilor. Foarte putini sunt programatori, care stiu scrie un program, virus. Infractorii cibernetici, sunt in general, simpli utilizatori a diverselor programe scrise cu scop ascuns, programe care fac rau si preiau controlul asupra calculatorului dumneavoastra. Scopul  acestor programe este economic in general, doresc sa obtina bani in diverse forme. Mai este si latura grandorii, dar nu prea se potriveste decat in grup restrans. In concluzie infractorii cibernetici sunt grupati in doua categorii, programatorii si distribuitorii sau raspandacii. A doua categorie sunt mai numerosi. Rareori cunosc potentialul programului pe care il distribuie, in general au acces la putine functii ale softului cu diverse denumiri: virus, troian, ransomware, malware etc .

Important este de stiut ca nimeni nu poate prelua controlul asupra datelor sau a intregului calculator fara ajutorul dumneavoastra. Ajutorul este dat de cele mai multe ori in necunostinta de cauza. Programul care infecteaza, trebuie sa ajunga in calculatorul dumneavoastra si apoi sa fie rulat, adica pornit tot de dumneavoastra. Pentru a face acest lucru, se folosesc foarte multe metode, totul depinde de ingeniozitatea celor care il distribuie. Se trimit in email ca atasament, se descarca de pe diverse siteuri, crezand ca se descarca altceva, la download se pun ca suplimente utile, se trimit prin mesenger sau diverse programe de chat, etc. Limita nu va fi atinsa niciodata.

       Articole din polistiren extrudat pentru fatada

In acest articol voi vorbi despre metoda extensiei false. In general toate fisierele dintr-un calculator au o extensie, unele extensii sunt asociate anumitor programe.  Sistemele de operare moderne nu afişează extensiile fişierelor, acest lucru faciliteaza raspandirea. Fisierele executabile au extensia .exe dar sunt fisiere executabile cu alte extensii ex: .com,  .dll, .bat etc. Acestea sunt fisierele executabile care pot ascunde virusi.

Va enumar cateva tipuri de extensii:

Fisiere cu extensia: .rar, .r01, .001,.zip, .arj, .uc2,  .ace, .7z etc. Extensii folosite pentru fisiere arhivate, compactate intr-o arhiva. Pentru a deschide aceste fisiere se folosesc diverse programe cum ar fi WinRar, WinZip, WinAce etc.

Fisiere cu extensia: .txt, .doc, docx, .pdf, .xls etc. Extensii folosite pentru documente sau diverse fisiere text. Pentru a deschide aceste fisere se folosesc programe precum: Notepad , WordPad, Microsoft Word, Microsoft Excel, Adobe Acrobat Reader, NeoOffice si multe altele.

Fisiere cu extensia: .jpg, .bmp, .gif, .tga, .png, .wmf, .jpeg, .tiff etc. Extensii folosite pentru fisiere cu inagini, in general contin poze.  Pentru a deschide aceste fisere se folosesc programe precum: Paint, Adobe Photoshop, Corel Photo-Paint, etc.

Fisiere cu extensia: .mpg,  .avi,  .mov,  .asf, .wmv,  .vob,  .mkv, etc. Extensii folosite pentru fisiere video, fisiere comprimate si codate, capabile sa suporte multiple fluxuri video si audio. Se deschid cu programe gen Windows Media Player, VLC etc.

Fisiere cu extensia: .mp3, .wav, .aac, .wma, etc. Extensii pentru fisiere audio cu sunet comprimat sau nu. Aceste fisiere se ruleaza cu programe precum Windows Media Player, WinAmp,  Vlc, iTunes, etc.

Am putea continua cu tipurile de fisiere, dar consider ca le-am enumerat pe  cele mai comune. Cum functioneaza excrocheria, cum se deghizeaza un virus la umbra diverselor extensii, determinand utilizatorul neexperimentat sa creada ca deschide documente, imagini sau alte fisiere sigure, nicidecum, fişiere executabile care pot conţine viruşi. Este foarte simplu, se introduce in numele fisierului executabil o extensie , chiar se pune un nume atractiv. Ex: virus.exe devine album.jpg.exe sau Dsc_0004.jpg.exe.

Trebuie sa fim foarte atenti la ce fisiere descarcam, de unde descarcam sau de la cine le primim, dar mai atenti la ce deschidem sau rulam in calculator. E bine de stiut ca chiar daca am descarcat fisierul cu virus, inca nu suntem virusati. Programul este inofensiv, ii putem analiza extensia, dimensiunea, iconul si il putem sterge. Abea dupa ce il rulam in calculator devine o problema de care scapam cu greu. Am sa revin cu alte metode de infectare.

       Producator baghete din polistiren – Magazin

Despre virusi si calculatorul personal

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *