Plumbul

Stare naturala

Cel mai important minereu de plumb si aproape singurul exploatat pentru obtinerea acestui metal este galena, PbS, care se gaseste in multe regiuni ale globului. Alte minerale continand plumb sunt: anglesita, PbSO4, cerusita, PbCO3, piromorfita, Pb5[(PO4)3Cl], mimetesita, Pb5[(AsO4)3Cl], crocoita, PbCrO4, wulfenita, PbMoO4 si stolzita, PbWO4.

Plumbul metalic

1. Principalul procedeu prin care se obtine plumbul consta intr-o prajire a minereului, in cuptoare cu vatra (oxidare), urmata de o reducere cu cocs in furnale verticale. Plumbul brut, rezultat astfel, este supus unei rafinari pentru indepartarea altor metale, pe care le mai contine in mici cantitati. Operatia consta intr-o topire oxidanta. Mai intai se aduna la suprafata plumbului topit un aliaj de plumb si cupru greu fuzibil, care se indeparteaza. Celelalte metale : arsenul, antimoniul, zincul, staniul si fierul se oxideaza mai usor decat plumbul si se aduna deasupra metalului topit, ca oxizi. In plumb ramane numai argintul, care se izoleaza.
2. Taiat proaspat, plumbul apare lucios cenusiu, albastrui; la aer, luciul dispare repede. Este cel mai moale dintre metalele uzuale; poate fi zgariat cu unghia si taiat cu cutitul. Este foarte ductil; poate fi laminat, in foi si sarme subtiri, care nu au insa decat o rezistenta mica, la tractiune. Prin presiune poate fi deformat plastic, la temperatura ordinara; aceasta proprietate se utilizeaza pentru fabricarea tuburilor de plumb.
Densitatea plumbului este 11.3 g/cm3 (p.t.=327º; p.f.=1620º). Conductibilitatea calorica este relativ mica (8.5% din cea a argintului); la fel si conductibilitatea electrica (7.8% din cea a argintului).

Utilizari

Plumbul are numeroase utilizari. Tabla de plumb serveste pentru captusirea aparatelor folosite in industria chimica. Rezistenta fata de agentii chimici este cu atat mai mare cu cat plumbul este mai curat (plumbul rafinat, numit curent „plumb moale”, are o puritate de 99.99% Pb). Aliajul cu 14-23% antimoniu, numit „plumb tare”, serveste pentru turnarea literelor de tipar si pentru fabricarea de ventile si pompe, folosite in industrie. Aliajul ternar de plumb, antimoniu si staniu se utilizeaza pentru turnarea de lagare pentru masini. In acelasi scop serveste si aliajul de plumb cu mici cantitati de sodiu (0.6%) si calciu (0.7%). Plumbul moale serveste, in mari cantitati, la fabricarea acumulatoarelor electrice, a oxidului de plumb folosit pentru fabricarea sticlelor si emailurilor si a pigmentilor pentru vopsele cu ulei, cum sunt miniul si galbenul de crom.

Toxicitate

Plumbul si toate combinatiile sale produc intoxicatii acute grave cand sunt introduse in tubul digestiv. De asemenea pulberile continand plumb dau nastere unor intoxicatii cronice, cand vin in contact repetat cu pielea si mai ales cu mucoasele cailor respiratorii. Unor asemenea intoxicatii (saturnism) sunt expusi mai ales muncitorii tipografi si vopsitorii. Intoxicatia se manifesta prin anemie, slabire, dureri reumatice, degenerarea ficatului si a rinichilor, iar in cazuri acute prin ameteala, lesin, paralizie si moarte insotita de crampe. Plumbul intrat in organism se elimina incet. O terapie propriu-zisa nu exista. Cu atat mai necesare sunt deci masurile preventive.

Plumb