Azot - Profile Decoratiuni si Ornamente din Polistiren

Go to content

Main menu:

Azot

Hobby > Chimie

Azotul

Stare naturala si obtinere

1. Amestecul de gaze care constituie atmosfera Pamantului este compus, in proportie de aproximativ patru cincimi (in volume), din azot molecular.
Molecula N2 este cea mai stabila dintre toate combinatiile azotului. Din cauza aceasta, in cursul epocilor geologice trecute, aproape intregul azot de pe glob s-a transformat in azot molecular.
Azotul este o componenta nelipsita, extrem de importanta, a materiei vii. Singurul mineral continand azot, ce apare in cantitate mai mare in natura, este salpetrul de Chile. Acesta se gaseste sub forma unui strat de 0.5-1m grosime, cca. 30 km latime si 200 km lungime, la cativa metri adancime, intr-o regiune secetoasa de pe versantul estic al Cordilierilor de Nord. Salpetrul contine, in afara de roca insolubila, 20-30% azotat de sodiu, NaNO3, 20-30% clorura de sodiu, NaCl si 0.2% iodat de sodiu, NaIO3. Salpetrul natural provine din putrezirea unor materiale organice. Zacaminte mai mici de salpetru au existat in India si China, dar sunt in prezent epuizate.
2. Azotul molecular se obtine industrial prin distilarea fractionata a aerului lichid. Azotul, astfel izolat, contine argon si celelalte gaze rare din atmosfera si mai contine de obicei putin oxigen. Acesta poate fi indepartat prin trecere, la temperatura ridicata, peste cupru metalic, care se transforma in CuO, sau, pe scara mai mare, prin amestecare cu hidrogen, in proportie potrivita, si trecere peste un catalizator (Ni), la temperatura inalta (formare de H2O).
3. Azot pur se obtine din combinatii ale azotului, de ex. din azotit de amoniu (sau un amestec de NaNO2 si NH4Cl), care se descompune, prin incalzirea solutiei apoase.

Proprietati fizice

Azotul molecular este incolor in cele trei stari de agregare.

P.t. = -210.0ºC
P.f. = -195.8ºC

Densitatea azotului molecular, la 0ºC si 760 torr, este 1.2525 g/l. Azotul molecular este foarte putin solubil in apa.

 
Copyright 2016. All rights reserved.
Back to content | Back to main menu